Smjer Poduzetništvo usluga, predmet Marketing usluge
| STUDIJ | PODUZETNIŠTVO | ||||
| SMJER | PODUZETNIŠTVO USLUGA | ||||
| ŠIFRA I NAZIV PREDMETA | P_PU_B54: MARKETING USLUGE | ||||
| STATUS PREDMETA | Obvezni | ||||
| SEMESTAR | 5. semestar | ||||
| BODOVNA VRIJEDNOST I
NAČIN IZVOĐENJA NASTAVE |
ECTS koeficijent opterećenja studenata | 4 | |||
| Broj sati (P + V + S) | 30+0+15 | ||||
| OPIS PREDMETA | |||||
| CILJEVI PREDMETA | |||||
| Cilj predmeta je upoznavanje s važnosti usluga u tržišnom gospodarstvu te razumjevanje posebnosti usluga i obilježja usluga sa svim implikacijama koje imaju na marketinšku funkciju uslužnog poduzeća. | |||||
|
|||||
| OČEKIVANI ISHODI UČENJA ZA PREDMET | |||||
| – definirati pojam usluga u tržišnom gospodrstvu
– opisati posebna obilježja usluga – analizirati marketing miks uslužnog poduzeća |
|||||
| SADRŽAJ PREDAVANJA | |||||
| Uloga usluga u tržišnom gospodrstvu. Pojam i klasifikacija usluga. Posebna obilježja usluga. Uslužno poduzeće u korisnici usluga. Segmentacija tržišta usluga. Pozicioniranje usluga. Kvaliteta usluga. Interni i interaktivni marketing. Marketing mix uslužnog poduzeća. Uloga marke usluga. Uslužno osoblje. Tehnička sredstva u pružanju usluga. Komuniciranje u uslužnom poduzeću. | |||||
| SADRŽAJ SEMINARA | |||||
| Kroz teme seminarskih radova, obrađen je cjelokupni teoretski sadržaj predmeta. | |||||
| NAČIN IZVOĐENJA NASTAVE | PREDAVANJA:
– predavanja, – diskusije – demonstracije |
SEMINARI:
– Priprema izrade, prezentacija i obrana seminarskog rada. |
|||
| PRAĆENJE RADA STUDENATA: | |||||
| – Pohađanje nastave
– Aktivnost na nastavi – Kontinuirana provjera znanja – Praktični rad – Pismeni ispit, usmeni ispit |
|||||
| OCJENJIVANJE I VREDNOVANJE RADA STUDENATA TIJEKOM NASTAVE I NA ZAVRŠNOM ISPITU | |||||
| Stečeno znanje studenta provjerava se tijekom nastave sudjelovanjem u izradi seminara. Završna ocjena znanja studenta formira se na usmenom ispitu kao zajednička ocjena: aktivnosti studenta na predavanjima, ocjene seminara, ocjene kolokvija te ocjene pismenog i usmenog dijela ispita. Ako student izostane s nastave više od 30% sati predavanja, gubi sve bodove koji se odnose na predavanja pri formiranju konačne ocjene. | |||||
| OBVEZATNA LITERATURA | |||||
| 1. Ozretić-Došen, Đ.(2010):Osnove marketinga usluga, Mikrorad, Zagreb
2. Vučemilović, V., Blažević, Z.,(2016): Marketing usluga- autorizirana predavanja s primjerima iz prakse, VSMTI, Virovitica |
|||||
| DOPUNSKA LITERATURA | |||||
| 1. Eiglier, P., Langeard, E.(1999): Marketing usluga, Vitagraf, Rijeka
2. Lovelock Ch., Jochan W.(2007): Services Marketing: People, Technology, Pearson, Prentice Hall |
|||||
| NAČINI PRAĆENJA KVALITETE KOJI OSIGURAVAJU STJECANJE IZLAZNIH ZNANJA, VJEŠTINA I KOMPETENCIJA | |||||
| Studenti će aktivno prisustvovati i raditi na nastavi. Evidencija rada studenata i njihova napretka prikazivati će se tjedno prema zadanim elementima praćenja. Na kraju semestra bit će napravljena evaluacija kolegija i nastavnika. S druge strane, podatke o postizanju ishoda učenja i napretku studenata korist će nastavnici za samoevaluaciju i eventualno restrukturiranje nastave, metoda rada i ocjenjivanja studenata. | |||||


