Darko Baričevič, mag.oec.

Kontakt:
kabinet: 2-01
tel: 033/ 492 274
e-mail: dbaricevic65@gmail.com

Rad sa studentima (konzultacije): prema dogovoru uz prethodnu najavu e-mailom

Životopis:
Darko Baričević rođen je 1965. godine u Virovitici, gdje je 1983. godine završio četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i stekao zvanje KV KUHAR. Godine 1998. stekao je zvanje „Majstor kuhar“ – Hrvatska obrtnička komora Virovitica. Zvanje „Multiplikator znanja i iskustava u kuharstvu“ stekao  je 1999. godine u Hrvatskoj obrtničkoj komori i na stručnom usavršavanju u Obrtničkoj komori grada Minhena i Gornje Bavarske, Njemačka. Diplomski stručni studij „Destinacijski menadžment“ na Veleučilištu u Virovitici završava 2017. godine i stiče zvanje  mag.oec. Svoja prva praktična znanja u kuharstvu stekao je radeći kao kuhar u restoranu „Mareda“, Autocamp Mareda, Novigrad i u hotelu „Maestral“ Novigrad, te radeći pet godina u hrvatskom restoranu Restoran „Bei Franzc“, Oldenburg, Njemačka kao Specijalist kuhar hrvatske kuhinje. Vlasnik je i voditelj poslovanja restorana „Stara Virovitica“, od 1995. do 2005. godine. Od 2005. godine je nastavnik strukovno-teorijskih predmeta i praktične nastave (strukovni nastavnik kuharstva – savjetnik) u srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači, gdje je pokrenuo mnogobrojne projekte kao što su: Manifestacija „U posjet starim vremenima“, Pitomača, natjecanja učenika srednjih ugostiteljskih škola RH u prigotovljavanju autohtonog jela „pileći paprikaš“, (2013-2015), Školskog projekta „Zdravlje u prirodi-Jela od koprive“. Pokrenuo je i ustrojio 2024. godine državno natjecanje učenika i profesionalnih kuhara u prigotovljavanju „Jela iz wok-a“ i priredio radionice: Jela od koprive, Tjestenina od koprive, Jela od heljde, Bezglutenska prehrana i mnoge druge.  Od 2020. godine, pored redovnog rada u srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači radi na Veleučilištu u Virovitici kao asistent. Kao mentor s učenicima osvojio je 1 mjesto na kupu ugostitelja „Sveti Grgur“ Požega 2017. godine u pripremanju flambiranih jela pred stolom gosta, te  zlatnu medalju, srebrnu medalju i brončanu medalju na državnim natjecanjima učenika ugostiteljskih škola GASTRO. Na međunarodnom natjecanju učenika i profesionalaca u slastičarstvu „Zlatni orah“ u Višnjici, kao mentor učenici osvojio je 2024. godine zlatnu medalju. Oženjen je, govori njemački jezik. Član je Hrvatskog kuharskog saveza (HKS). Sudjelovao je na 2. Međunarodnoj konferenciji „Menadžment turizma i sporta“, Sv. Martin na Muri od 12-13 travnja 2012. god., Naziv rada: Promicanje održivog turizma kroz razvoj sportsko-rekreacijskog i ekoturizma na primjeru Pustare Višnjica.

Interesi:

  • Hrana i zdravlje
  • Globalni trendovi u gastroturizmu
  • Gastronomija i enologija

Objavljeni radovi:

  1. Knjiga MEDENA RAPSODIJA, Izdavač: Virovitičko-podravska županija, listopad 2009.
  2. Knjiga ŽETVENI RUČAK, Izdavač: Srednja škola Stjepana Sulimanca, Pitomača 2014.