U četvrtak 6. lipnja 2024. godine cybersecurity konzultant Marko Gulan je održao gostujuće predavanje na temu Kibernetički napadi: pouke za sutrašnju sigurnost na Veleučilištu u Virovitici za studente i nastavnike.

Na predavanju je bilo riječi o kibernetičkoj sigurnosti općenito, ali istaknuto je nekoliko zanimljivih činjenica, kao na primjer da se samo 2% IT budžeta ulaže u sigurnost i da se svakih 14 sekundi zapravo dogodi neki napad koji ugrožava sigurnost.

Stoga je potrebno definirati što je sve cyber-napad, postoji li jedinstvena strategija, kakav je suodnos sigurnosti naspram privatnosti te je također bilo govora i o socijalnom inženjeringu.

Marko Gulan je karijeru započeo u Microsoftu Hrvatska, a nakon toga je radio kao konzultant za licenciranje Microsoft proizvoda u najvećim hrvatskim distributerskim tvrtkama. S nastupom oblaka napravio je zaokret u karijeri i pridružio se renomiranim ICT tvrtkama poput Spana, HT-a i A1.

Paralelno se priključio EuroCloud organizaciji kao potpredsjednik za razvoj EuroCloud StarAudit certifikacijske sheme. Trenutno radi kao cybersecurity konzultant specijaliziran za OT i ICS na području jugoistočne Europe te je predsjednik Odbora za industrijsku i OT sigurnost Hrvatske udruge menadžera sigurnosti te predsjednik Odbora za međuinstitucionalnu suradnju Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Veleučilište u Virovitici