Poštovane studentice i studenti,

Ministarstvo obrane RH i Hrvatska vojska u sklopu kampanje #WeAreNATO pozivaju vas da 13. lipnja 2023. sudjelujete u organiziranom posjetu Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu (OVZ) u Divuljama kraj Splita i upoznate se s radom zapovjedništva, razgledate opremu i sustave te prisustvujete praktičnom uvježbavanju posada helikoptera koji se koristi u protupožarnoj sezoni.

Provedite jedan dan uz pripadnike Hrvatske vojske i  Hrvatske vatrogasne zajednice i pogledajte kako je organiziran sustav domovinske sigurnosti i kako funkcionira u protupožarnim aktivnostima.

Zbog kapaciteta prostora u OVZ-u broj posjetitelja je ograničen na najviše 30 osoba po grupi.

U organiziranom posjetu moći će sudjelovati prijavljene i akreditirane osobe.

Za određeni broj zainteresiranih studenata bit će organiziran prijevoz iz Zagreba do Divulja.

Osoba za kontakt ispred Ministarstva obrane RH je bojnik Marko Škovrlj, 01/4561-502, mskovrlj@morh.hr.

Način prijave

Za organizirani posjet Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu mogu se prijaviti sve osobe koje studiraju u Republici Hrvatskoj.

Prijavu za sudjelovanje treba poslati na e-mailove: infor@morh.hr i mskovrlj@morh.hr 

U predmetu maila (subject) prijave molimo navesti: „OVZ Divulje, #WeAreNATO kampanja, ime i prezime osobe koja se prijavljuje

Prijava treba sadržavati:

1.    ime i prezime,

2.    e-mail,

3.    kontakt broj

4.    naziv i adresu učilišta

5.    JMBAG (jedinstveni matični broj akademskog građana)

6.    potvrdu o studiranju

7.    državljanstvo

8.    iskazati interesa za konzumacijom ručka (da ili ne)

9.    iskazati interes za organiziranim prijevozom uz naznaku iz kojeg grada (Zagreb, Karlovac, Slunj, Korenica ili Knina).

10. marku vozila i broj registracijske oznake (za osobe koje dolaze vlastitim prijevozom)

Zbog ograničenog kapaciteta, broj prijava je ograničen.

Prijave će se zaprimati zaključno do 5. lipnja do 13:00 sati.

Popis sudionika popunjavat će se prema vremenu zaprimljene prijave. Zbog mogućeg otkazivanja prijavljenih studenata konačan popis zaključit će se 9. lipnja 2023.

Prijavljeni studenti i rezervni kandidati biti će obaviješteni o svom statusu.

Dolazak u Divulje

Dolazak prijavljenih studenata bit će moguć na  da dva načina, i to organiziranim prijevozom koji će osigurati MORH te vlastitim prijevozom osoba koje dolaze.

Organizirani prijevoz

Za zainteresirane studente bit će organiziran prijevoz iz Zagreba uz mogućnost polaska i iz Karlovca, Slunja, Korenice i Knina.

Autobus će krenuti 13. lipnja u 7:00 ispred MORH-a, Trg kralja Petra Krešimira IV br.1 u Zagrebu. Prema dogovoru akreditirani studenti moći će se ukrcati na sljedećim lokacijama: Karlovac – Slunj – Korenica – Knin, uz mogućnost dogovora i dodatnih stanica ovisno o prijavama. Točna vremena polaska s navedenih lokacija ovisit će o broju prijava. Prijavljeni/zainteresirani studenti o navedenom će biti pravovremeno obaviješteni.

Vlastiti prijevoz

Akreditirani studenti koji u posjet dolaze vlastitim prijevozom, trebaju doći na parking Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, na adresi Put vojarne Divulje 18, Kaštel Štafilić do 13:30 sati, gdje će u organiziranoj skupini pod vodstvom predstavnika MORH-a ili Vatrogasne zajednice doći u zapovjedništvo.

Kretanje po vojarni „Knez Trpimir“ i kompleksu OVZ-a regulirano je posebnim pravilima. Fotografiranje i snimanje video sadržaja, uključujući uvježbavanje helikopterskih posada, bit će dozvoljeno uz prisutnost časnika za odnose s javnošću.

O kampanji #We Are NATO

Posjet je organiziran u sklopu We Are Nato kampanje, koja je pokrenuta 2017. godine u cilju isticanja jedinstva i solidarnosti unutar NATO-a u kontekstu kolektivnog doprinosa zaštiti mira i sigurnosti građana.

Republika Hrvatska u kampanju se priključila 2022. godine kao deseta saveznica kako bi unaprijedila razumijevanje javnosti o djelovanju NATO-a te predstavila koristi koje proizlaze iz članstva. U svrhu promocije kampanje u Republici Hrvatskoj provodi se niz interaktivnih događanja, kao što su specijalizirane konferencije, sportski događaji te studentski i učenički posjeti, kao što je i slučaj ovog posjeta Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama. Osim Ministarstva obrane u kampanji sudjeluju i druge institucije i tijela državne uprave u Republici Hrvatskoj.

Kampanja prikazuje središnju uloga NATO-a u održavanju euroatlantske sigurnosti, načine na koje Savez koristi diplomaciju, vojne snage i tehnološki napredak radi osiguranja mira, kao i ulogu NATO-a u globalnoj sigurnosti.

Više informacija dostupno je na: https://www.morh.hr/morh-poziva-studente-posjetite-operativno-vatrogasno-zapovjednistvo-i-hrvatsku-vojsku/

Za eventualne nejasnoće i dodatna pojašnjenja stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem,

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske