U okviru Erasmus+ programa na aktivnostima osposobljavanja i suradnje (TCA) Erasmus+ koordinatorica te ujedno i službenica za uključivost Danijela Vakanjac, sudjelovala je na međunarodnom seminaru na temu ”Embrace inclusion and diversity in your Erasmus+ projects” koji je organiziran s ciljem podizanja svijesti o uključivanju i raznolikosti, kao i uključivanja više sudionika s manje mogućnosti u Erasmus+ projekte.

U suradnji s partnerskim nacionalnim Erasmus+ agencijama iz Austrije, Estonije, Finske, Malte i Rumunjske, hrvatska je Agencija za mobilnost i programe EU ugostila 70-ak sudionika iz cijele Europe. Cjelokupni seminar se odvijao na engleskom jeziku te se održavao u Zagrebu u razdoblju od 15. do 18. studenog 2022. godine, a bio je namijenjen koordinatorima Erasmus+ projekata na svim područjima mobilnosti i partnerstva, za što su nacionalne agencije odabrale sudionike, između ostalih, iz Hrvatske je odabran po jedan sudionik za svako područje aktivnosti (odgoj i opće obrazovanje, strukovno obrazovanje i osposobljavanje, visoko obrazovanje i obrazovanje odraslih).

Na seminaru su se koristile različite kreativne i interaktivne metode neformalnog učenja kroz individualni i grupni rad, brainstorming, refleksije, rasprave i sl., kao i organizirani edukativni posjeti ustanovama koje su istaknute kao primjeri dobre prakse na području uključivanja i raznolikosti.

Opći cilj ovoga seminara organiziranog u okviru Erasmus+ Long Term Activity (LTA) je povećati kapacitete Erasmus+ korisnika u temi uključivanja i raznolikosti, kao i uspostavljanje temelja za postizanje dugoročnih rezultata poput postavljanja okvira za uključivanje sudionika s manje mogućnosti u Erasmus+ program, razvoj edukativnih materijala, promicanje primjera dobre prakse, pružanje komunikacijskog kanala za razmjenu ideja i networking te pružanje podrške nacionalnih agencijama i stručnjacima u identificiranju različitih područja za poboljšanje i razmjene ideja među sudionicima.

Više o navedenom može se pronaći na mrežnim stranicama Agencije, kao i na stranici samoga seminara.

Danijela Vakanjac, Erasmus+ koordinator