U razdoblju od 21. do 22. lipnja 2022. godine održano je studijsko putovanje u Mađarsku, Šomođi županiju, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta GASTROTOP, na kojem je Veleučilište u Virovitici jedan od partnera, uz Visoko gospodarsko učilište iz Križevaca, Sveučilište u Kaposvaru  te Gospodarske komore mađarskih županija Zsala i Somogy.

Studijsko putovanje organizirano je pod nazivom „Free” food studytour programme, a sastojalo se od različitih aktivnosti kroz dva dana. Prvi dan je bio rezerviran za  posjet  Hansdonner kft, pivovari i pivnici, koja se bavi proizvodnjom i prodajom piva bez glutena. Nakon toga uslijedio je posjet tvornici mliječnih proizvoda  FinoFood, gdje je održana prezentacija o samoj tvornici kao i o proizvodima bez laktoze koje FinoFood plasira na tržište. U obje posjete sudionici studijskog putovanja mogli su degustirati navedene proizvode. Nakon Kapošvara, uslijedio je posjet  Bánó Mária Castle hotelu u  Felsőmocsoládu, gdje su održane prezentacije i edukacije o esencijalnim uljima kao i demonstrativna radionica o proizvodnji prirodne kozmetike, bez parabena i različitih dodataka. Sudionici su mogli izrađivati sami različite balzame, kreme i ostalu kozmetiku. Za kraj prvog dana u ambijentu dvorca organizirana je degustacija vina koja su uzgajana prirodno, bez dodavanja kemijskih sredstava ili tretiranja pesticidima, a samu degustaciju vodio je vlasnik vinarije Hárs. Drugi dan je bio predviđen za posjet  Polány, Babérliget Mansion i Kutas-Kozmapuszta, Hertelendy dvorcu, gdje su također prezentirane djelatnosti dvorca kao i korištenje zdrave prehrane i namirnica u njihovoj gastronomiji.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript