Dana 9. lipnja 2022. godine održana je terenska nastava u Parku prirode Papuk, a koja je obuhvaćala dva glavna lokaliteta, Park šumu Jankovac I Geološki spomenik prirode Rupnicu/Geo-info centar u Voćinu. Na terenskoj nastavi su sudjelovali studenti preddiplomskog studija Menadžment ruralnog turizma, kao i studenti diplomskog studija Destinacijski menadžment, u pratnji pročelnika Odjela za turizam, Božidara Jaković te asistenta Dine Dominika Magića. Terenska nastava je započela s posjetom u Geo-info centru Voćin, koji je otvoren 1. veljače 2022., a koji je do sada posjetilo preko 10.000 posjetitelja. Ova građevina u vrijednosti od 40 milijuna kuna je prepuna edukativnih sadržaja koji se prostiru na dva kata i jedna je od rijetkih građevina takvog tipa, ne samo u regiji, nego i općenito u Republici Hrvatskoj. Centar na vrlo inovativan i interaktivan način prikazuje ne samo povijest parka prirode Papuk, nego i povijest Zemlje od samih početaka pa sve do danas. Na prvom katu se nalazi 6D kino, gdje se može pogledati kratki animirani film koji govori o povijesti Papuka od danas pa sve do samih početaka Zemlje. Kino je opremljeno s naprednom 3D tehnologijom, kao i s pokretnim sjedalima koja prate akciju na ekranu te tako osiguravaju jedinstveni doživljaj. Ujedno, u prizemlju se nalazi prostorija koja prikazuje geološku povijest Zemlje, s mnogobrojnim interaktivnim dijelovima, uključujući i dvije izdvojene prostorije gdje se mogu koristi VR naočale koje stavljaju gledatelja u vrijeme Panonskog mora, pružajući gledateljima jedinstveno iskustvo. Na prvom katu se nalazi izložba flore i faune Parka prirode Papuk. Tu se mogu pronaći izložbeni primjerci svih jedinstvenih i rijetkih životinja koje obitavaju i koje su obitavale na području Parka prirode. Odmah pored ove izložbe se nalazi prikaz ljudske povijesti Papuka, od antika pa sve do novog vijeka. Svaki kat je prepun interaktivnog sadržaja, od touchscreen ekrana pa sve do samih dodirljivih izložbenih primjeraka. Cijelo vrijeme uz studente i profesore je bila stručna voditeljica, koja je na zanimljiv interpretativni način prikazala širok spektar tema, od geologije pa sve do povijesti.

Nakon Geo-info centra, drugi dio terenske nastave je bio rezerviran za najposjećeniji lokalitet Papuka, Park šumu Jankovac. S obzirom na postepeno jačanje kiše, prvotno planirani obilazak poznate Grofove staze i slapa Skakavac uz pratnju vodiča je kompenziran s edukativnim dokumentarcem o Parku prirode Papuk u posjetiteljskom centru Jankovac. Nakon toga je održano kratko predavanje u okviru kojeg je predstavljen rad i poslovanje Javne ustanove PP Papuk. Studentima je kreativnim i interaktivnim pristupom prikazan tijek razvoja, kao i konkretne prilike za mlade u turizmu Parka prirode i okolnog područja. Prikazani nedostatci turističke ponude (primarno nedostatak smještaja), detektirani su kao primarna prilika za investicije, koje je moguće financirati s visokim udjelom iz EU fondova.

Na kraju terenske nastave, studenti su iskazali zadovoljstvo posjećenim lokalitetima, kao i uspjehom prikazanih primjera dobre prakse turizma na ruralnom području, pogotovo u regiji koja je u početcima razvoja turizma. Poseban dojam kod studenata su izazvale brojne otvorene mogućnosti, odnosno otvoren „prozor prilika“ za pokretanje različitih poslovnih pothvata kojih nema ili su nedostatni, a na drugoj strani poželjni i traženi proizvodi i usluge.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Odjel za turizam

Veleučilište u Virovitici