U utorak, 1. lipnja 2021. godine studenti prve godine smjera Menadžment ruralnog turizma u pratnji Ivane Vidak, dipl.bibl. i prof., v.pred. i Martine Kovačević, struč.spec.oec., asistentice, a u sklopu terenske nastave iz kolegija Komunikacija i multidisciplinarni pristup gostu,  posjetili su Gradski muzej Virovitica.

Pod stručnim vodstvom kustosice Sanje Baškarad studenti su obišli kulturno-povijesnu, etnografsku, arheološku, likovnu zbirku te stalni postav ”Virovitica u Domovinskom ratu” kao i gostujuću izložbu ”Zlatovez na području istočne Hrvatsku”. Prilikom posjeta saznali su posebnosti vezane uz Viroviticu, njenu povijest, od doba Kelta, Osmanlija do danas. Posebnost Gradskog muzeja Virovitica je ta što je smješten u Dvorcu Pejačević koji je u razdoblju od 2016. do 2019. godine obnovljen u okviru integriranog razvojnog programa Virovitice ”5 do 12 za Dvorac”. Osnovna tematika projekta je bila drvo, odnosno novi muzejski koncept temeljen na temi drvo – uzevši u obzir bogatu kulturnu, ekonomsku, prirodnu, pa i društvenu povijest koju drvo ima na ovom geografskom području. Upravo za taj postav Drveno doba, Gradski muzej Virovitica je dobio godišnju nagradu u najznačajnijoj kategoriji-novi postav koju dodjeljuje Hrvatsko muzejsko društva za ostvarenja u 2019. godini. Projekt obnove kulturne baštine (Dvorca Pejačević i Gradskog parka Virovitica) i unapređenje upravljanja kulturnom baštinom doprinio je razvoju i razvojnom potencijalu kontinentalnog turizma te stvaranju boljih socio-ekonomskih uvjeta na lokalnoj i regionalnoj razini.

Zanimljivost za posjetitelje je uspješno spajanje multimedijalnog i tradicionalnog doživljaja muzejskog postava, gdje kroz razne oblike interaktivnog sadržaja je moguće doživjeti svaki od postava koje muzej ima.

Zahvalu upućujemo Gradskom muzeju Virovitica na suradnji, kao i studentima Filipu Betlemoviću i Toniju Vukoviću koji su kroz svoje prezentacije interpretirali spomenike nulte kategorije koji su turistički resurs grada Virovitice.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Odjel za turizam