Naziv projekta: Održiva istina

Cilj projekta je jačanje otpornosti društva na dezinformacije smanjenjem količine dezinformacija, misinformacija i lažnih vijesti u javnom prostoru, jačanje informacijske pouzdanosti i sigurnosti kod konzumiranja medijskih sadržaja i korištenja društvenih mreža, jačanje kvalitete novinarstva i vjerodostojnog izvještavanja i jačanje medijske pismenosti.

Provedbom projekta Održiva istina unaprijedit će se medijska pismenost i vještina provjeravanja informacija studenata i članova partnerskih organizacija. Područje provedbe projekta je održivi razvoj.

Nositelj projekta: Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić

Partneri: ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Veleučilište u Virovitici, TV zapad

Vrijeme provedbe projekta: 15. siječnja 2024. – 14. siječnja 2026.

Ukupan iznos financiranja projekta: 193,040.61 EUR

Financiranje: Agencija za elektroničke medije

Projekt planira uspostaviti provjeravatelja informacija na veleučilištu te metodu/proceduru provjere informacija u medijskoj redakciji. Tematski se fokusira na provjeru informacija u području održivog razvoja, društvene odgovornosti u poslovnom sektoru i klimatskih promjena. Uz rad na provjeri informacija, producirat će se i televizijske emisije, kao i internetski i novinski članci u svrhu borbe protiv dezinformacija i osvještavanju javnosti o problemu dezinformacija.

Članovi projektnog tima Veleučilišta u Virovitici:

Ivana Vidak Teskera, e-mail: ivana.vidak@vuv.hr

Željka Kadlec, e-mail: zeljka.kadlec@vuv.hr

#odrzivaistina