Čitaj mi!

“Čitaj mi!” prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas (2013.), a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu.

Detaljnije na https://www.citajmi.info/kampanja/

Međunarodni dan darivanja knjigom

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati. Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

Izađi na spoj naslijepo s knjigom

Na tragu nacionalne kampanje ”Čitaj mi!”, a u skladu s poticanjem čitanja, kao i razvijanja čitalačkih navika kod djece i mladih, u knjižnici Visoke škole Virovitica osmišljena je aktivnost  koja potiče sve navedeno pod nazivom ”Izađi na spoj naslijepo…s knjigom!” Odabrani su naslovi različite tematike, umotani su u ukrasni papir i na svaki primjerak  su išle kratke natuknice o čemu se u knjizi radi, kao npr. priča o ljubavi, fascinacija japanskom kulturom, na početku bijaše nogomet i slično.  Tako je čitatelj mogao pobliže odrediti koja mu se od tajanstvenih knjiga sviđa i posuditi ju. Knjige su dobile svoj broj, poznat samo knjižničarki,  tako da se mogla voditi evidencija posudbe, a da sve  do odmatanja papira korisnik nije znao o kojem naslovu se radi. Poziv na spoj naslijepo s knjigom promoviran je putem društvene mreže Facebook i kreiran je događaj s pozivom na isti, a vrijeme održavanja bilo je 13. i 14. veljače.  Korisnici su izrazili oduševljenje idejom, prije svega što je bio odmak od dosadašnje posudbe tipične za jednu visokoškolsku knjižnicu, a i pročitani naslovi neke su ponukali da npr. pročitaju još nešto od istog autora.

Knjižni klub

U prostoru knjižnice Visoke škole jednom mjesečno se sastaju članovi Knjižnog kluba koji zajedno čitaju, razgovaraju i iznose dojmove o pročitanom.

Međunarodni dan pismenosti

UNESCO  je proglasio 8. rujna Međunarodnim danom pismenosti. Njegov cilj je da se istakne važnosti pismenosti za pojedince, zajednice  i društvo općenito.

Oko 775 milijuna odraslih ljudi ima problem s nedostatkom minimalne pismenosti; 1 od 5 odraslih još uvijek je nepismen, a dvije trećine od tog broja čine žene.

Studentska radio-emisija ”S druge strane katedre”

U suradnji s Radio Virovitica svakog utorka se emitira uživo emisija studentske tematike koju uređuju i vode studenti Visoke škole. Obrađuju  se teme iz studentskog života, standarda, međunarodne mobilnosti i općenito tema koje se u danom trenu pokažu aktualnim i zanimljivim.